Ammatillisen koulutuksen ahdinko - Mistä työntekijöitä elinkeinoelämälle?
Ammatillisen koulutuksen alasajo keskusteluttaa laajasti. Marraskuussa kokoontui OAJ valtuusto, jossa pidettiin useita puheenvuoroja aiheesta. OAJ:n valtuuston julkilausuma kiteyttää tilanteen. 150 miljoonan euron leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta ja aikuiskoulutustuen lakkauttaminen eivät ole ihan pikku juttu, vaikka pääministeri sanookin, että ammatillisesta koulutuksesta leikattiin vain ”vähän”. (A- Talk 21.11.2024, https://areena.yle.fi/1-66931168 ). Leikkaukset tulevat vaikuttamaan koko ammatilliset koulutuksen kenttään, vaikka puheissa leikataan aikuisten kouluttautumisesta. Rahoitus on koulutuksen järjestäjille yleiskatteellista, joten se tulee vaikuttamaan myös oppivelvollisten tilanteeseen. YT-tilanne valtakunnallisesti on hälyttävä. Yli 30 oppilaitoksessa on yhteistoimintaneuvottelut menossa, osassa ollaan jo toisella kierroksella. Eikä nämä luvut tähän jää. Koko ajan tulee lisää. Ammatillisen koulutuksen laatu rakoilee ja henkilöstön työhyvinvointi ottaa kierroksia. On ollut surullista seurata tilannetta valtakunnan tasolla.
Mitä tämä sitten merkitsee ruohonjuuritason näkövinkkelistä? Keskusteluja on käyty laajasti jäsenistön kanssa ja viesti on surullinen. Koulutusaloja tullaan karsimaan, opettajia irtisanotaan, työhyvinvointi kärsii, opetuksen laatu heikkenee vääjäämättä, opiskelijat kärsivät, valmistumiset viivästyvät, aikuisopiskelijoita katoaa, nuoret voivat pahoin, tuen tarve lisääntyy entisestään. Tässä joitain mainitakseni. Missä on ammatillisen koulutuksen arvostus? Tämän hetken Suomen hallituksen toimet huokuvat ammatillisen koulutuksen alasajoa ja merkityksettömyyttä.
Suomi tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa osaajia, niin nuoria kuin aikuisia. Työelämä huutaa jo nyt työntekijöitä suorittavan työn tehtäviin ja tähän tarpeeseen vastataan koulutuksella. Pelkästään oppivelvollisten kouluttamisella emme pysty täyttämään työelämän tarpeita. Tarvitsemme aikuiskoulutusta ja aikuisten kouluttautumista. Moni joutuu aikuisiällä vaihtamaan ammattia syystä tai toisesta. Koulutus tarjoaa tien uuteen ammattiin. Ammatillinen koulutus tarjoaa monipuolisesti erilaista ja eritasoista koulutusta työelämälle. Ei pidä unohtaa myöskään ammatti- ja erikoisammattitutkintojen erinomaisuutta lisätä ja kehittää osaamista elinkeinoelämän tarpeisiin. Rahoitusleikkausten takia juuri nämä tutkinnon muodot häviävät koulutusvalikoimasta. Miksi siis Suomen hallitus haluaa leikata sieltä, mikä edistää työllisyyttä ja kasvua. Se on hyvä kysymys. Tähän en ole itse löytänyt vastausta. Leikkaukset tuntuvat kaiken puolin järjettömiltä.
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt uuden ja positiivisen suunnan ja siihen eivät kuulu leikkaukset. Ammatilliset opettajat tekevät työtä suurella sydämellä niin nuorten kuin aikuisten kanssa. Ja se on ensiarvoisen tärkeää niin elinkeinoelämän kuin sivistyksenkin kannalta. Annettaisiinko ammatillisen koulutuksen kentälle siis työrauha ja mahdollisuus toteuttaa sitä laadukkaasti?
Aikuisopettajien liitto AKOL ry
Maarit Rahkola, pj.
Uutiset
Tapahtumat
Yhdistyksemme
Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.
Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.