Ohita navigaatio

Kuinka voit vapaa sivistystyö?

Kiitos kysymästä – paremminkin on mennyt! Vapaaseen sivistystyöhön on kohdentunut rajuja leikkauksia tänä vuonna. Erityisen kovaa ne ovat kohdentuneet kansalaisopistoihin ja niiden opettajiin. Kansalaisopistot ovat iso osa kuntien koulutustarjontaa sekä sivistysmielessä että vapaa-ajan ja terveyden edistämisessä. Monille kansalaisopiston tarjonta on elämän henkireikä ja hyvinvoinnin edistäjä.

Leikkauksista seuraa pienten opistojen hätä, joka todennäköisesti johtaa opistojen yhdistymisiin ja opetuksen vähenemiseen. Valitettavasti monessa kunnassa säästöjä mietittäessä kansalaisopistojen toiminta asetetaan rinnakkain perusopetuksen ja lukiokoulutuksen kanssa ja mittavammat säästöt kohdistuvat vapaaseen sivistystyöhön. Jo nyt on huomattavassa määrin supistettu kurssitarjontaa kansalaisopistoissa. Paine nostaa kurssimaksuja on kova. Miten käy vähävaraisten mahdollisuudelle osallistua toimintaan, joka on voinut olla tälle asiakasryhmälle se ainut tapa kehittää itseään ja harrastaa kokonaisedullisesti. Entäpä miten käy ikäihmisten harrasteryhmien? Miten opistoissa pystytään arvottamaan, mikä kurssi lakkautetaan ja mikä ei? Kuka opettaja jää työttömäksi ja kuka ei? Melko isoja kysymyksiä siis.

Tämä vuosi 2024 on sivistyksen teemavuosi. Vapaa sivistystyö ry on teettänyt sivistysbarometrin osana tätä teemavuotta. Barometristä tulee selkeä viesti: ihmisillä tulee olla taustastaan, asuinpaikastaan, iästään tai varallisuudesta riippumatta mahdollisuus kehittää itseään. 90 % suomalaisista on sitä mieltä, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu koulutuksen ja sivistyksen varaan. Suomalaiset myös arvostavat korkealle vapaan sivistystyön oppilaitosten tarjoamia kursseja ja ne koetaan suosituksi tavaksi oppia uutta. Asia siis koskettaa isoa osaa meistä kansalaisia.

OAJ:ssä on jäsenenä tällä hetkellä n. 1700 vapaan sivistystyön oppilaitoksissa työskentelevää opetusalan ammattilaista. Näin marraskuussa lienee voi jo kirjoittaa lahjatoiveita joulupukille. Toivon siis suomen päättäjille enemmän järkeä, mistä leikataan ja mistä ei. Koulutuksen piti olla erityissuojelussa, ei ollut. Toivon myös opettajille lisää työtunteja ja kursseja – te opettajat teette isolla sydämellä työtänne vapaan sivistystyö kentällä. Tämä viesti tulee suoraan sieltä ruohonjuuritasolta. Toivon myös, että suomalainen koulutus on sivistyksen ja tasa-arvon keskiössä ja se nousee takaisin ansaitsemalleen paikalle.

 

Aikuisopettajien liitto AKOL ry

Maarit Rahkola, pj.
Timo Junkala, hallituksen jäsen
Kimmo Liljeroos, OAJ valtuutettu

Tapahtumat

Yhdistyksemme

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.

Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.