Ohita navigaatio

Tunnelmia Pop up -koulupäivästä 17.7.2019, SuomiAreena-viikolta

Esittelyä

Olemme kaksi kansalaisopiston tuntiopettajaa, Mari Keituri ja Sari Jaakola. Pääsimme mukaan OAJ:n Suomi Areenan pop up- kouluun työpajan järjestäjiksi. Ehdotuksemme kierrätyspunontatyöpajasta meni läpi ja innokkaina punojaopettajina lähdimme keväällä koulupäivää suunnittelemaan. Porissa oli tavoitteena järjestää nykykoulun esittely päättäjille ja tavallisille ihmisille, joille muistot koulusta ovat kaukaa, eivätkä vastaa enää nykykoulua. Työpajoja oli n. 30 kaikilta koulutusasteilta ja myös pajamme kansalaisopistosta. Mielestäni oli tärkeä saada mukaan vapaa sivistystyö ja aikuisopetus.

Mari Keituri ja Sari Jaakola opastavat Pop up -koululla kävijöitä

Valmistelua

Kansalaisopistot elävät ajan hermolla ja järjestävät monipuolisesti kursseja laajalta alalta. Kansalaisopistot pystyvät nopeasti vastaamaan kysyntään ja järjestävät toimintaa halukkaille. Pop up -koulussa voisi olla vaikka mitä esillä kansalaisopistoista, vaihtoehtoja olisi ollut lukuisia. Meidän ideamme on esitellä työtämme kansalaisopistoissa kädentaitojen aikuisopettajina. Meidän molempien intohimo on punonta. Punonta sinänsä on vanha tekniikka, mutta kierrätysmateriaaleista punonta ei välttämättä ole kaikille vielä tuttua. Työpajan alussa on seinillä kirjallista tietoa aikuisopettajien liitosta, kansalaisopistoista, kestävästä kehityksestä ja kierrätyksestä sekä kierrätyspunonnasta. Toiseksi tilaa kiertää näyttely punontatekniikoista ja eri materiaaleilla punotuista koreista, kasseista ja koristuksista. Tilan perällä on työnäytösalue, jossa voisi katsella punojaa työssään, keskeneräisiä töitä ja kierrätysmateriaaleja. Tilan keskiosa on varattu itse työpajalle, jossa vieraat voivat osallistua ja punoa itse. Valmistelimme siis kotona kierrätysmateriaaleista punontavalmista nauhaa ja lenkkejä pieniä punontoja varten, sekä ohjeita niihin. Punoimme myös tekniikkamalleja, joista vieras voi valita tekniikan ja suunnitella sitten omannäköisen koristeen tai avaimenperän.

Eri punontatekniikoilla toteuttuja avaimenperiä, koruja ja koristeita.

Koulupäivätunnelmia

Pop up -koulupäivä lähti vauhdikkaasti liikkeelle aamunavauksen jälkeen. Työpajassa oli hyvä pöhinä päällä koko päivän, klo 10-15. Vieraat toimivat niin kuin ajattelimme, eli osa kiersi näyttelyn, luki tekstit seiniltä ja vaihtoi muutaman sanan kanssamme ja osa jäi punomaan. Erona ennakko-odotuksiin oli vain ihmisten määrä, niitä riitti tosiaankin tasaisena virtana koko ajan ja yllättävän moni halusi itse osallistua.

https://www.facebook.com/aikuisopettajienliitto/videos/1413268835505157/

Hyvin OAJ oli ennakkomarkkinoinut mahdollisuuden osallistua koulupäivään, sillä vain muutamaa ujoa piti houkutella punomaan. Vierailijat olivat innokkaina jo ovella kyselemässä, mitä täällä saa tehdä. Siksi työnäytösalue jäi hiljaisemmaksi, kun molemmat saimme ohjata punontoja. Ohjauksen ja punonnan yhteydessä oli hyviä keskusteluja ja kohtaamisia. Oli hyvä, että meillä oli esillä monenlaista ja niitä keskeneräisiä myös, sillä kaikki halukkaat eivät mahtuneet aina heti punomaan, siksi oli mukava, että oli muuta katseltavaa. Saimme ihmiset pohtimaan kulutusta, kierrätystä ja roskan kauneutta. Eniten ihastusta ja keskustelua herätti rikkinäisistä Aku Ankka -lehtistä punottu kori. Se, miten ihmiset jaksoivat hämmästellä käytöstä poistetun materiaalin punontaa tyylikkääksi tuotteeksi, lämmitti mieltä. Esille nousi myös kansalaisopistojen tarjonta ja ihmisten muistot ja kokemukset kursseista. Ihmiset tykkäsit siitä, että opistoissa voi harrastaa laajasti käsitöitä. Pajassamme punottiin 60-70 avaimenperää tai koristetta viiden tunnin aikana. Pop up -koulun päättäjäisissä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi, että tapahtumassa kävi yhteensä ehkä noin 2000 vierasta. Meille koulupäivä oli menestys ja positiivinen kokemus.

Maarit Rahkola ihastui heti Aku Ankka koriin.

Teksti Mari Keituri ja Sari Jaakola, valokuvat ja videot Kimmo Liljeroos, Kirsi Liljeroos, Mari Keituri, Maarit Rahkola

 

Tapahtumat

Yhdistyksemme

Aikuisopettajien liitto AKOL ry:n tehtävänä on toimia aikuisopetuksen alalla toimivan jäsenistönsä oikeuksien, taloudellisen ja sosiaalisen aseman turvaamiseksi sekä ammatillisen ja järjestöllisen osaamisen kehittämiseksi.

Yhdistyksemme toimintaa hoitaa yhdistyksen puheenjohtaja ja hallitus. Aikuisopettajienliitossa on jäsenenä n. 1800 aikuisopettajaa ja -kouluttajaa jäsenyhdistyksissä.